Year 2020 has been proved to be extremely cruel for Food industry. More than 15% restaurants in the country has closed already. Another 30% may permanently close over next 6 months; according to various newspaper reports. This is sad news for an industry, which was under aggressive expansion phase till 2019.
But 2020 hasn’t been all that bad. There are silver linings with every dark cloud. Within food industry itself, there are segments which have grown despite all challenges. Food delivery segment, for an example, have shown not only resilience for the pandemic, but registered an impressive growth during this period. Today, most international analysts are predicting continued growth in good delivery for 2021. Especially for Pizza. Pizza has become the ultimate delivery friendly food category. Riding on its convenience factor (Easy to pack, easy to parcel, easy to eat from the packet),
Pizza delivery have actually grown during this post-lockdown period (Source: Monitor Group news published on 15th July 2020). The same trend is expected to continue in 2021, with strong thrust on contactless delivery. For entering this industry, you don’t need to invest in a pizza restaurant. Cloud Kitchens / Ghost Kitchens are the highest expanding format all over the globe. As per QSR magazine’s article “Restaurant of the Future 4.0”, Cloud kitchens would be the fastest growing category for the post-COVID scenario. Even large restaurant chains would prefer to have a network of cloud kitchens and hybrid dine-in facility for an immersive guest experience. Are you planning to enter this industry? Then, Cloud / Ghost kitchen set-up for Pizza may be the perfect starting point for you.
साल 2020 फ़ूड इंडस्ट्री के लिए बेहद क्रूर साबित हुआ है। देश में 15% से अधिक रेस्तरां पहले ही बंद हो चुके हैं। और 30% अगले 6 महीनों में स्थायी रूप से बंद हो सकते है; विभिन्न समाचार पत्रों की रिपोर्ट के अनुसार। यह उस उद्योग के लिए दुखद खबर है, जो 2019 तक तेज विस्तार के दौर से गुजर रहा था। लेकिन 2020 उतना भी बुरा नहीं है। हर काले बादल के साथ आशा की किरण होती है। खाद्य उद्योग के अंदर, ऐसे सेगमेंट हैं जो सभी चुनौतियों के बावजूद विकसित हुए हैं। उदाहरण के लिए, फ़ूड डिलीवरी ने न केवल महामारी के दौरान टिका रहा है, बल्कि इस अवधि के दौरान प्रभावशाली वृद्धि दर्ज की है। आज, अधिकांश अंतर्राष्ट्रीय विश्लेषक 2021 के लिए फ़ूड डिलीवरी में वृद्धि की भविष्यवाणी कर रहे हैं। विशेष रूप से पिज्जा के लिए। पिज्जा अल्टीमेट डिलीवरी फ्रेंडली फूड बन गया है। अपने खूबिओं की वजह से (पैक करने में आसान, पार्सल में आसान, पैकेट से खाने में आसान), पिज्जा डिलीवरी वास्तव में इस पोस्ट-लॉकडाउन अवधि के दौरान बढ़ी है (स्रोत: मॉनिटर समूह समाचार 15 जुलाई 2020 को प्रकाशित)। कॉन्टैक्टलेस डिलीवरी पर मजबूत जोर के साथ 2021 में भी यही प्रवृत्ति जारी रहने की उम्मीद है। इस उद्योग में प्रवेश करने के लिए, आपको पिज्जा रेस्तरां में निवेश करने की आवश्यकता नहीं है। क्लाउड किचन / घोस्ट किचन पूरे विश्व में सबसे ज्यादा विस्तार करने वाला प्रारूप है। QSR पत्रिका के लेख “भविष्य के भोजनालय 4.0” के अनुसार, बाद में COVID परिदृश्य के लिए क्लाउड किचन सबसे तेजी से बढ़ने वाली श्रेणी होगी। यहां तक कि बड़े रेस्तरां चेन्स भी क्लाउड किचन और रेस्तरां सुविधा का मिला जुला नेटवर्क बनाने पर जोर दे रहे हैं। क्या आप इस उद्योग में प्रवेश करने की योजना बना रहे हैं? फिर, पिज्जा के लिए क्लाउड / घोस्ट किचन सेट-अप आपके लिए सही शुरुआती बिंदु हो सकता है।